Analisis Penentuan Harga Jual Produk dengan Pendekatan Biaya Produksi Pada UMKM Pabrik Tahu Sarimun
Abstract
This research aims to determine the calculation of tofu production costs and analyze the calculation of production costs in determining the selling price of tofu products using the product cost method. The research method used is a quantitative approach. The population in this research is the accounting journal at the tofu factory or company. The instrument in this research uses data from the factory and the results of interviews conducted with the factory owner. Data analysis in this research uses MS Excel with calculations based on the product cost method. The results of the research show that the calculation of the cost of production carried out by UMKM Tahu Bapak Sarimun still uses a simple method
References
Daryanti, D., & Indriyani, N. (2020). Analisis Penerapan Harga Pokok Produksi Pada Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Pabrik Roti Taeng di Gowa. AkMen JURNAL ILMIAH, 17(4), 630-640.
Dewi Kurniawati. (2022). Analisis Total Biaya Produksi Sebagai Dasar Penetapan Harga Jual Produk Dalam Meningkatkan Laba Pada UD. Tahu Assit. Journal Of Economics And Social Sciences, Vol. 1 No. 1 Januari-Juni 2022: 1-10.
Fauziyyah, N., Irwansyah, R., Ersyafdi, I. R., Manurung, S., Sholihat, W., Corrina, F., ... & Utami, F. (2021). Akuntansi Biaya.
Free Antonius S., Feren Daslim., dkk. (2019). Pengaruh Biaya Produksi dan Biaya Pemasaran Terhadap Laba pada PT. Sumatera Hakarindo Medan. Jurnal Bisnis Kolega Vol.5 No.2 Desember 2019.
Huda Mutakhim, M. (2021). analisis perhitungan harga pokok produksi dan harga jual produk terhadap peningkatan laba bersih pada pabrik tahu tapen kecamatan lembeyan kabupaten magetan (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Ponorogo).


